T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Avrupa Kıtası
  3. Dış İlişkiler
  4. Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
  5. Fransa
Fransa

Fransa

Nüfus

67.848.156 (Temmuz 2020 tah.)

Başkent

Paris

Para Birimi

Avro (€)

Ticaret Hacmi

14,7 milyar ABD$

Müslümanların Oranı

% 9

GSYH/KB (Nominal)

45.739 $ (2019 tah.)

HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
 
Fransa, toplam 66 milyonluk nüfusunun %8,8’ine tekabül eden yaklaşık 5.8 milyon Müslüman ile Batı Avrupa'da en fazla Müslüman nüfusuna sahip ülkedir. Fransa'daki Müslümanlar çoğunlukla Kuzey Afrika (Cezayir %43,2, Fas %27,5 Tunus'tan %11,4), Sahraaltı Afrika (%9,3) ve Türkiye (%8,6) kökenlilerden oluşmaktadır.
 
Fransa’da 4,5 milyar Avrosu gıda olmak üzere helal pazarı büyüklüğünün 5,5 milyar Avro düzeyinde olduğu tahmin edilmektedir.
 
Ülkedeki helal ürünlerin perakende satışları 2009 yılında 80 milyon Avro iken, bu rakam 2013’te iki katından fazla bir artış ile 170 milyon Avro’ya, 2019 yılında ise 280 milyon Avro’ya çıkmıştır. Ancak helal perakende pazarındaki bu artış yavaşlama eğilimindedir. 2017’de %20 büyüyen bu pazar 2019’da yalnızca %5 büyümüştür. Toplam perakende satışının %0,3’üne tekabül eden helal ürünleri tercih eden müşterilerin %75’ini Müslüman tüketiciler oluşturmaktadır.[1]
 
Helal ürünlerin toplam gıda ithalatı içerisindeki payının %30 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu ürünler arasında İrlanda, Birleşik Krallık, Almanya, Belçika kaynaklı et ve et ürünleri ile Malezya, Tayland, Türkiye, Mısır, Tunus, Fas ve Cezayir kaynaklı kuru gıda yer almaktadır.
 
Fransa Kamuoyu Enstitüsü (IFOP ) tarafından yapılan bir araştırmaya göre Müslüman nüfusun %59’u sistematik olarak; %28’i de mümkün olduğunca “helal belgeli et” tüketmektedir. Toplam katılımcıların %87’sine tekabül eden düzenli helal et tüketicilerinin %86’sı şarküteri, %43’ü et suyu tableti, %29’u domates bazlı soslar, %22’si çorba, %24’ü pişmiş gıda, %8’i bebek maması tüketimlerinde de helal hassasiyeti taşıdıklarını beyan etmiştir. Ülkede helal ve koşer belgelendirmesine konu kesim, sığır kesiminin %14’ünü, küçükbaş kesiminin ise %22’sini oluşturmaktadır.

Helal Belgelendirme Faaliyetleri

 
Fransa'da helal belgelendirmesine ilişkin bağlayıcı bir mevzuat bulunmamakta; aralarında Paris, Lyon ve Evry camilerinin de yer aldığı 50 civarında kuruluş tarafından helal belgesi düzenlenmektedir. Sertifikalar hem iç pazar hem de ihracat için kullanılabilmektedir. İthal edilecek ürünlerdeki helal belgelerinin akreditasyonuna dair bir düzenleme yoksa da ihracatçı ülke kuruluşları Paris, Lyon ya da Evry Camileriyle özel anlaşmalar yapabilmektedirler. Paris, Evry ve Lyon camileri birbirlerinden bağımsız olarak ve farklı kriterlere göre belgelendirme yapmaktadır.
 
Fransız Standartlar Kurumu (Association Française de NormalisationAFNOR) 15 Eylül 2017 tarihinde üretim süreçlerinin helal telakki edilebilmesi ve belgelendirilebilmesine ilişkin zorunlu olmayan bir standart yayınlamıştır. AFNOR’dan temin edilebilen standart, izleme sürecindedir. Üç yılın sonunda yürürlükte kalması ya da geri çekilmesi hususu tekrar değerlendirilecektir.
 
Diğer taraftan, AFNOR’un helal konusunda gönüllü de olsa bir standart getirerek sürece müdahil olması, Fransa’daki kimi sivil toplum örgütlerinde tepki yaratmıştır.

Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları

 
Ritual Association of Lyon’s Great Mosque (ARGML)
Societe Française de Controle de Viande Halal (SFCVH)[2]
A Votre Service (AVS)
Mosquée d'Evry-Courcouronnes[3]
L’association Aschahada
 
 Helal Alanındaki Etkinlik ve Fuarlar
  • Salon Halal Expo (2 yılda bir)
  • Les Journees de Halal
  • İslami Bankacılık, Finans ve Yatırımlar üzerine Uluslararası Konferans 17-18 Eylül 2020, Paris/Fransa (International Conference on Islamic Banking, Finance and Investment ICIBFI)
 
[1] Marché du Halal en France: la fin du boom ? https://www.youtube.com/watch?v=A1cRNWkH7iQ
[2] Paris Ulucamii
[3] Evry Camii
 
İSTATİSTİKLER
 
Helal potansiyeline sahip ürün grupları ile ilgili dış ticaret istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
 
EK BİLGİLER
 
Yekili Kuruluşlar
 
Etkinlik Takvimi
 
Mevzuat
 
 
Takvim detayı için tıklayınız.
 
 
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.

Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.