T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 29 Kasım 2022

8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İİT Helal Expo Fuarı Gerçekleştirildi

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) iş birliğinde düzenlenen 8. Dünya Helal Zirvesi ve 9. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Expo Fuarı gerçekleştirildi.
 
Cumhurbaşkanlığı himayesinde bu yıl "Sürdürülebilir Ticaret İçin: Global Helal Endüstrisinin Gelişimini Tüm Yönleri ile Keşfedin" mottosuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlik kapsamında "Helal Kaliteli Altyapı; Standartlar ve Uygunluk Değerlendirmesi" başlıklı panel düzenlendi.
 
Açılış konuşmasında Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu tüketicilerin güvenilir şekilde helal sertifikalı ürünlere ve hizmete erişiminin sağlanması gerektiğine işaret ederek, bu ürünlerin ve hizmetlerin uluslararası ticarete dolaşımının sağlanması gerektiğine dikkati çekti.
 
Soylu, helal sertifikasyonu için küresel bir yaklaşıma ihtiyaç olduğuna işaret ederek, tüketicilerin, üreticilerin ve hizmet sağlayıcıların ve hükümetlerin ihtiyaçları göz önünde tutularak oluşturulacak altyapının uluslararası kabul edilebilir, anlaşılabilir, net ve kapsamlı standartlarla uygulanabileceğini ve bu standartların da teknik gereklilikleri de kapsamak zorunda olduğunu kaydetti.
 
Gelecek yıllarda helal ticaretin ülkeler arasında daha iyi bir iş birliğine dayalı hale geleceğini ifade eden Soylu, "Küresel çapta kabul edilmiş bir akreditasyon mekanizması aslında güvenilir, inanılır helal sertifika sisteminin oluşmasını katkıda bulunacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
 
- "Helal ticaret helal belgeler ile güvence altına alınabilir"
 
Panelin “Helal Kalite Altyapısı: Standartlar ve Uygunluk Değerlendirme” konulu oturumunda “Helal Kalite Altyapısının Bir Unsuru Olarak Helal Akreditasyonun Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Yasin Kocabıyık, konuşmasında farklı ülkelerde uygulanan farklı standartlar nedeniyle tüketicinin kafa karışıklığı ve güven sorunu; üreticinin de ek maliyet ve zaman kaybı sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Bu problemlerin çözümü için uluslararası helal standartların gerekliliğine dikkat çeken Kocabıyık “Helal Akreditasyon Kurumu olarak bize son 3 yılda 80'in üzerinde başvuru yapıldı, 28’ini olumlu sonuçlandırdık, 31 tanesine ise uluslararası standartları karşılamadıkları gerekçesiyle ret verdik. Bu değerlendirme yöntemiyle hedefimiz güvenilir belgelerin dolaşımını sağlamak” dedi.