T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 17 Mayıs 2022

HAK, sektördeki tetkikçi ve uzmanları belgelendirme konusunda TSE'yi yetkilendirdi

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), sektörde tetkikçi ve uzman olarak görev yapabilecek kişileri belgelendirme konusunda Türk Standardları Enstitüsünü (TSE) yetkili kıldı.
 

2022 yılında farklı uygulama alanları için helal akreditasyon kapsamını genişleten HAK, helal belgelendirme ve üretim sektörlerinde tetkikçi ve uzman gibi unvanlarla çalışacak kişileri belgelendirecek kuruluşları da helal akreditasyon kapsamına dahil etti.

Personel belgelendirmesi yapan kuruluşlara helal akreditasyon hizmeti sunan HAK, sektörde faaliyet gösteren imalatçı, hizmet sunucu, uygunluk değerlendirme kuruluşu gibi farklı paydaşlarda görev alacak kişilerin ortak yetkinlik kriterlerine göre belgelendirilmesinin önünü açacak.

Bu sayede sektörde görev yapan kişilerin mesleki beceri ve yetkinliklerinde ortak kriterlerin benimsenmesi sağlanacak, bu kişilerin uzmanlıklarından faydalanacak tüm taraflar için öngörülebilir bir uygulama çerçevesi tesis edilecek.

Bu doğrultuda TSE Personel Belgelendirme Müdürlüğü, helal alanında görev yapacak kişilerin belgelendirilmesi noktasında HAK tarafından yetkilendirildi. TSE, hem helal belgelendirme tetkikçisi hem de uzman olarak çalışabilecek kişilere "OIC/SMIIC 34: 2020 Helal ile İlgili Faaliyetlerde Yer Alan Kişileri Belgelendiren Kuruluşlar için Genel Gereklilikler" standardına göre akredite belge düzenlemeye yetkili kılındı.

Helal Akreditasyon Kurumu'nda gerçekleştirilen törene, TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt katıldı.

Törende konuşan TSE Başkanı Şahin öncelikle Enstitü faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Akreditasyon belge düzenleme yetkisi almalarında emeği geçenlere teşekkür eden Şahin, “Enstitümüz, SMIIC tarafından yayımlanan TS OIC/SMIIC 34 “Helalle İlgili Faaliyetlerde Yer Alan Kişilerin Belgelendirmesini Yapan Kuruluşlar için Genel Gereklilikler” standardı kapsamında helal alanında görev yapacak kişilerin belgelendirilmesi konusunda HAK tarafından resmi olarak yetkilendirildi” dedi.

“TSE, Dünyadaki İlk Kuruluş Oldu”

Helal gıda ve helal kozmetik alanlarında tetkikçi ve uzman olarak çalışabilecek kişilere “Helal ile İlgili Faaliyetlerde Yer Alan Kişileri Belgelendiren Kuruluşlar için Genel Gereklilikler” Standardına göre akredite belge düzenleme yetkisine sahip dünyadaki ilk kuruluş olduğunu da ifade eden Şahin sözlerine şöyle devam etti:

“Farklı ülkelerde yüzlerce kuruluşlar ile iş birliği anlaşması imzalayan TSE, bugün almış olduğu belge düzenleme yetkisiyle çalışma alanına bir yenisi daha eklemiş bulunmaktadır. Enstitümüz akreditasyonla helal ticaretindeki mevcut engellerin azalmasına ve helal ürün ve hizmet ticaretinin gerçek potansiyelinin ortaya çıkmasına vesile olacaktır. TSE’nin belgelendirmesi ve denetimleriyle bu alandaki ürünler, üretiminden tüketiciye ulaşana kadar her aşamada, sağlıklı, hijyenik ve kaliteli olacak, bu alandaki farkındalık artarak devam edecektir.”

HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu personel belgelendirmesi akreditasyonu alan ilk kurum olan TSE’yi tebrik etti.

Personel belgelendirme alanında başka kurumlardan da talep almaya başladıklarını ifade eden Soylu, “TSE’deki çalışmalar bizim için çok kıymetli. TSE bize gösterdiği değeri bugüne kadar hep hissettirdi. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde farklı alanlarda da ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt ise TSE’nin SMIIC ve HAK çalışmalarına her alanda destek olmasının çok önemli olduğunu dile getirdi.

Yapılan konuşmaların ardından HAK Yönetim Kurulu Başkanı Soylu, Akreditasyon Belgesini TSE Başkanı Şahin’e takdim etti.