T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 28 Nisan 2023

Helal Belgeli İthal Ürünlerin Kontrol ve Denetimiyle Alakalı Yönetmelik Yayımlanmıştır


Helal Akreditasyon Kurumunca (HAK) hazırlanan, “Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik”, Resmî Gazete'de yayımlandı.

İç piyasamıza arz edilecek ürünlerin şayet bir helal işareti, markası, damgası veya herhangi bir helal ibaresi taşıması durumunda bu yöndeki uygunluğun HAK tarafından akredite edilmiş (yetki verilmiş) kuruluşlarca belgelendirilmesi 04 Haziran 2023 tarihinden başlamak üzere zorunluluk haline gelmişti.

Bahse konu zorunluluğun uygulama ayağını teşkil etmek üzere, ithal edilmek suretiyle Türkiye’de iç piyasaya arz edilecek ve HAK'ın akreditasyon hizmeti verdiği uygunluk değerlendirme alanlarına konu ürünlere yönelik helal belgesi düzenleyecek yapacak kuruluşların, HAK tarafından uluslararası standartlara göre helal akreditasyonu esas olacak. “Helal Uygunluk Belgeli Ürünlerin İthalatına İlişkin Yönetmelik” de bu noktada hem ithalatçıların hem de belgelendirme kuruluşlarının sorumluluklarını tanımlamaktadır.

Yönetmelik vasıtasıyla ayrıca ithal ürünler için ihtiyari olarak düzenlenen helal uygunluk belgelerinin haksız ticari uygulama teşkil etmesi engellenecek. Benzer şekilde, tüketicilerimiz de diğer aldatıcı uygulamalara karşı korunuyor olacak.

Yönetmelik 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.