T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 07 Mart 2023

Helal Uygunluk Amaçlı Yeterlilik Testi Sağlayıcılarının OIC/SMIIC Yaklaşımına Göre Akreditasyonu Hakkında Duyuru

2019 yılından bu yana başta gıda, kozmetik ve turizm gibi farklı ürün ve hizmetlerin ‘helal’ olarak belgelendirmesini yapan yerli ve yabancı kuruluşlara akreditasyon hizmeti sunan Helal Akreditasyon Kurumunun (HAK) hizmet kapasitesi 2022’de yeni alanlara genişlemiş, akreditasyon kararı alınan teknik alanlar çeşitlenmiştir. Bu doğrultuda HAK, belgelendirme kuruluşları ve üretici firmaların sıklıkla kullandığı deneyleri yapan laboratuvarlar ile sektörde uzman ve tetkikçi olarak görev yapabilecek kişileri belgelendiren kuruluşları halihazırda akredite etmektedir.

HAK’ın 2022 yılında yakaladığı bu ivme 2023 yılında da devam etmektedir: “Helal Uygunluk Amaçlı Yeterlilik Testi Sağlayıcılarının Akreditasyonu Programı” yürürlüğe alınmış olup başvurular resmi olarak kabul edilmeye başlanmıştır.

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin katkılarıyla hazırladığı OIC/SMIIC 36:2020 Standardı esas alınarak hazırlanan program, laboratuvarların belirli deneylerdeki performanslarının değerlendirilmesi ve performans sürekliliğinin izlenmesi için “yeterlilik testi” sağlayan kuruluşların bahse konu standart uyarınca denetlenip akredite edilmesini (yetkilendirilmesini) hedeflemektedir.

OIC/SMIIC Standartlarına göre akreditasyon öngören program, bu özelliğiyle küresel bazda ilk ve şu ana kadarki tek olma özelliğini taşımaktadır.

Program, HAK tarafından yine OIC/SMIIC yaklaşımı uyarınca akredite edilen deney laboratuvarları ile bu laboratuvarlardan düzenli olarak hizmet alan ilgili paydaşlara daha kaliteli ve güvenilir bir faaliyet çerçevesi sunacaktır.

Programın temelini teşkil eden uygulama dokümanları ile ana başvuru formlarına şu adresten ulaşılabilir:https://hak.gov.tr/helal-akreditasyon//helal-uygunluk-amacli-yeterlilik-testi-saglayicilari

Helal akreditasyon prosedürleri ve diğer teknik konularda bilgi edinmek isteyenler Kurumumuza e-posta (info@hak.gov.tr) ve telefon (0 312 939 08 40) vasıtasıyla ulaşabilir.

Kamuoyuna duyurulur.

                                                                        5Q Diagnostic Test | 5Q Central