T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 11 Eylül 2021

Türkiye ile Kırgız Cumhuriyeti Arasında Helal Kalite Altyapısı Alanına İlişkin İş Birliğine Dair Mutabakat Zaptı İmzalandı

Helal Akreditasyon Kurumu ve Kırgız Akreditasyon Merkezi arasında helal kalite altyapısı alanına ilişkin iş birliği ile eğitim ve tecrübe/bilgi paylaşımına dair mutabakat zaptı, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sn. Fuat Oktay ve Kırgız Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Sn. Ulukbek Maripov eş-başkanlığında düzenlenen Türkiye-Kırgız Cumhuriyeti Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 10. Dönem Toplantısı çerçevesinde Bişkek’te imzalandı.
 
Günümüzde helal belgesinin bir “kalite markası” halini alması sebebiyle helal belgeli ürün ve hizmetler son yıllarda Müslümanların yanı sıra gayrimüslimlerin de tercih ettiği küresel bir tüketici tercihi haline gelmiştir. Küresel düzeyde helal ürün ve hizmet piyasasının büyümesi ile farklı helal standartları ve belgelendirme sistemlerinin hem tüketici güvenine zarar verdiği hem de ticarette bir engel olarak karşımıza çıktığı bugünün dünyasında küresel düzeyde geçerliliği olan bir helal belgelendirme sisteminin kurulması önem arz ediyor.
 
Türkiye olarak ticaretteki teknik engellerin üstesinden gelebilmek, helal belgeli ticaret potansiyelini güçlendirmek ve dünya pazarında güvenilir helal belgeli ürün dolaşımını sağlamak adına İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesinde kurulan ve 42 İİT üyesi ülkenin aktif katılımının olduğu İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) helal belgelendirme yaklaşımını benimsedik. Yine bu kapsamda SMIIC yaklaşımını benimsemiş ülkeler arasında uluslararası alanda karşılıklı tanınır bir helal belgelendirmenin tesisi için İİT üyesi ülkelerle ikili ve çok taraflı iş birliği faaliyeti yürütüyoruz.
 
Bu itibarla, Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) olarak Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Kırgız Cumhuriyeti ile de iş birliğini geliştirmek amacıyla bir mutabakat zaptı imzalamıştır.
 
SMIIC yaklaşımı çerçevesinde küresel bir helal kalite altyapısının tesisi için örnek teşkil eden İSEDAK projemizde de proje ortağı ülkeler arasında yer alan Kırgız Cumhuriyeti ile imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde iki ülke arasında teknik iş birliği çalışmalarının gelişecek olmasından büyük bir memnuniyet duyulmaktadır. Karşılıklı tanıma mekanizmasının tesisi için önemli bir adım olarak gördüğümüz bu anlaşma ile Müslüman ülkeler arasında ortak ve uyumlu bir helal belgelendirme dili oluşturma yolunda önemli bir adım atılmıştır.