T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 27 Nisan 2023

Kurumumuz ve TOBB İş Birliğinde İllerde Düzenlenen Bilgilendirme Seminerlerinin Altıncısı, Kayseri Sanayi Odası Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

          
 


         Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığıyla bugüne kadar İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Çanakkale ve Balıkesir’de gerçekleştirilen bilgilendirme seminerlerinin altıncısı Kayseri Sanayi Odası ev sahipliğinde 26 Nisan 2023 tarihinde Kayseri’de gerçekleştirildi. Seminerde 7060 Sayılı Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklere, Helal Akreditasyon Kurumunun faaliyetleri ve helal belgelendirme sektöründeki güncel ulusal ve uluslararası gelişmelere ilişkin bilgi verildi.
         Seminerde, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen kanun değişikliği ile getirilen helal akreditasyon zorunluluğuna değinen HAK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, üretici ve sektör paydaşlarının mağduriyetini önlemek ve söz konusu kanun değişikliğinin uygulanabilirliğini artırmak amacıyla öngörülen bir yıllık geçiş sürecinin ardından kanunun 4 Haziran 2023 tarihinde fiili olarak yürürlüğe gireceğini ifade etti. Soylu, gerek yerli üretim gerekse de ithalat yoluyla Türkiye piyasasına arz edilecek helal iddiasındaki ürünlerin HAK tarafından akredite edilen helal belgelendirme kuruluşlarından helal belgeli olmasının kanuni bir yükümlülük olduğunu ve bu yükümlülüğü yerine getirmeyen üretici veya firmaların cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacağını aktardı.
         Soylu, HAK’ın bugüne kadar 115 akreditasyon başvurusu kapsamında 40 akreditasyon kararı verdiğini ve söz konusu akreditasyon kararları ile 800’den fazla helal belgesinin akreditasyon güvencesi kapsamına alındığını belirtti. Konuşmasının devamında Soylu, kanun değişikliğinin ardından özel olarak helal belgeli ürünlerin ticaretinde ve genel olarak helal sektöründe meydana gelen güncel ulusal ve uluslararası gelişmeleri zikrederek HAK akreditasyonu için sağlanan devlet destekleri ve teşvikleri hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulundu.